Training Digitale Dagbesteding

Je bent begeleider en je wilt via beeldbellen digitale groepsactiviteiten aanbieden aan cliënten. Bijvoorbeeld in het kader van dagbesteding, groepswerk of training. Het kan gaan om cliënten die vanuit huis meedoen of die op een zorglocatie zitten, terwijl jij zelf online op afstand aanwezig bent.

Hoe zorg je dat je digitale activiteit goed uit de verf komt? Waar moet je rekening mee houden? Wat heeft de cliënt nodig? Hoe zorg je dat mensen op afstand meedoen en gemotiveerd blijven? En dat iedereen aan bod komt? Omdat je online werkt heb je hierin wat nieuwe vaardigheden nodig.

Beschrijving training

In de training leer je hoe je digitale activiteiten voor cliënten opzet en uitvoert. Je versterkt je vaardigheden op het gebied van digitale groepsbegeleiding. De training bestaat uit twee dagdelen, een meesterproef en een terugkomdagdeel.

Dagdeel 1: Ontwerpen van digitale activiteiten

In dit dagdeel gaan we aan de slag met het ontwerpen van digitale activiteiten. Welk type activiteiten zijn geschikt? Waar moet je rekening mee houden tijdens het ontwerp? Wat heeft de cliënt nodig om goed mee te doen? We werken aan de hand van een format waarmee je je eigen draaiboek maakt.

Tijdsinvestering: 3,5 uur (op locatie)

Dagdeel 2: Uitvoeren van digitale activiteiten

In dit dagdeel werken we aan het versterken van je vaardigheden om uitvoering te geven aan een digitale activiteit. Jouw rol als begeleider is online anders dan bij een fysieke activiteit. We onderzoeken en ontdekken waar ‘m dat in zit en hoe je je rol goed kunt pakken. Hoe verwelkom je cliënten online en hoe ga je om met technische problemen? Hoe start je je activiteit? Welke online communicatievaardigheden zet je in om deelnemers te motiveren en de aandacht vast te houden? Hoe begeleid en bewaak je het groepsproces online? We oefenen in rollenspelen.

Tijdsinvestering: 3,5 uur (op locatie)

Meesterproef

Om in een veilige setting te oefenen voer je alleen of in een duo je eigen digitale activiteit uit. De trainingsgroep is je publiek. Na afloop krijg je feedback.

Tijdsinvestering: ca. 3 uur, afhankelijk van aantal deelnemers (online)

Terugkomsessie

Als jullie enige tijd bezig zijn met uitvoeren van digitale activiteiten voor cliënten komen we nog eenmaal bij elkaar. We bespreken de vragen en dilemma’s en wisselen tips uit.

Tijdsinvestering: 2 uur (online)

Doelgroep

Begeleiders, trainers en groepswerkers die digitale groepsactiviteiten gaan opzetten.

Vorm en duur

De twee dagdelen basistraining zijn fysiek, op locatie. De meesterproef en de terugkom-sessie doen we online. In totaal kost de training ongeveer 12 uur, plus de tijd die het kost om een digitale activiteit voor te bereiden. De training is incompany.

Resultaat

Na afloop van deze training weet je waar je rekening mee moet houden bij het bedenken van een digitale groepsactiviteit en hoe je een goed draaiboek maakt. Ook heb je vaardigheden geleerd om online contact te maken, deelnemers te motiveren en de activiteit in goede banen te leiden. Omdat je in een veilige setting hebt geoefend en je weet wat je kan verwachten is de drempel lager om online met cliënten aan het werk te gaan.